L'Agenda du Libre

Logiciels, Arts, Données, Matériels, Contenus, Communs, Internet...

Kortrijk Flatpak versus klassiek pakketbeheer

Le mardi 8 décembre 2020 de 19h00 à 21h30.

Vormingplus MZW, Wandelweg 11, Kortrijk, Vlaanderen

Met de opkomst van Flatpak is er voor de eindgebruiker een ruimer aanbod aan Linux-gebaseerde desktopsoftware. Flatpak is een 'containerachtige' benadering van softwaredistributie, waarbij toepassingen in een 'sandbox' (virtuele afgesloten omgeving) draaien. Flatpak is evenwel *geen* oplossing om Windows-software op Linux te installeren.

In deze sessie bekijken we de 'ins and outs' van Flatpak, het aanbod en de instellingsmogelijkheden. We vergelijken Flatpak met de directe concurrentie (Appimage & Snap), en stippen ook nog het verschil aan met echte 'containerisatie' zoals Docker, dat erg populair is in server- en cloud-omgevingen.

Tenslotte frissen we onze kennis op van klassiek pakketbeheer onder Linux (pakketbeheerders, softwarebronnen, pakketformaten, tarball's, ...).

Koen Wybo is leerkracht secundair onderwijs met een passie voor Linux en vrije software (LaTeX, Scribus, Kdenlive, etc). Sinds 2011 heeft hij zich gespecialiseerd in Debian. Koen is de auteur van 'Debian Stretch, Basisboek' (www.linuxleren.nl).

Informations

Site web
https://www.vormingplusmzw.be/digipinguins-flatpak-versus-klassiek-pakketbeheer
Mots-clés